kolmapäev, 28. veebruar 2007

Kamuflaažis kanamunad

Kummaline, kuidas köögi ukse taga ootab reas küll pikk-pikk saba läbiproovimata retsepte, kuid hoolimata sellest lööb mõni uus vahetevahel selle ukse justkui pauguga maha, et juba samal õhtul taldrikule trügida. Jah, see juhtus minuga jälle. Komistasin eelmisel nädalal kogemata marineeritud munade (pickled eggs) pildi otsa ning leidsin selle kohta mõned retseptid, mille põhjal järgmisel päeval enda variandi kokku panin. Komistamine polegi lõppude lõppeks nii paha.


Kuna tegemist alles katsetusega, võtsin vaid kolm muna (mis mll mõttes oli? mis?). Viskasin need marinaadi laupäeval ning juba kolm päeva hiljem urgitsesin uudishimulikult välja. Kuigi olin plaaninud hoida 5-6 päeva, nagu soovitasid osa retsepte. Kolm päeva paistis aga päris paras, et munad omandaksid piisavalt maitset ning põneva värvitooni. Retsepti võib siis seega oma suva järgi suurendada, peedi hulk ei pruugi aga sel juhul praeguste kogustega proportsioonis olla, võib võtta ka veidi vähem.


Peediga marineeritud kanamunad

3 muna
1 keedetud peet
1 väike sibul
2 dl peedimahla
0,3 dl palsamiäädikat
0,3 dl fariinsuhkrut
soola
basiilikulehti või kuivatatud basiilikut

1. Keeda munad kõvaks ning koori.
2. Lõika peet ja sibul viiludeks ning lao viilud koos munadega kaussi.
3. Lase peedimahl keema tõusta.
4. Lisa palsamiäädikas, suhkur, basiilik ning suts soola. Keera kuumus madalamaks ning sega, kuni suhkur on lahustunud.
5. Vala marinaad munadele ning kata nõu. Lase külmkapis kolm päeva seista.

Munad näevad väljast tõepoolest dramaatiliselt tumedad välja. Sisemus pole sugugi kummine, nagu arvata võiks, vaid üsna pehme. Maitse pole hapu, see on tugevalt peedine ja mõnusa magusa varjundiga. Paratamatult meenub kasukas, mis oleks justkui uue vormi omandanud. Välja nopitud peedid maitsevad samuti väga hästi, olles natuke karamellised. Marinaadi, kui seda veidi kokku keeta, saaks kasutada kastmena lihale.

Mina sõin mune kodujuustu, gorbuuša ja rukkileivaga. Neid oleks efektne ka külalistele pakkuda ja kindlasti koos klassikalise heeringaga. Maskeeringule 10 punkti.

1 kommentaar:

Pille ütles ...

Kaunid ja idee heeringaga serveerida on samuti hea!
Mul veidi teistsugune peedimarineeritud munade retsept kõrvale pandud - eks ma peagi raporteerin, kuidas meeldisid:)